Είναι μια πολύχρονη υπόθεση ανομίας, στην οποία εδώ και χρόνια αναφέρεται το Candia. Σήμερα ο δήμος Ηρακλείου, ο οποίος πλέον έχει την απόλυτη ευθύνη, αντί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, έρχεται να εντείνει τα ερωτηματικά για τη στάση του, τις σκέψεις που μπορεί να κάνει κάθε πολίτης για το αν είναι ίσος απέναντι στον νόμο απέναντι στον όποιο ισχυρό ή “ισχυρό”… Έρχεται περισσότερο να συγκαλύψει και να συσκοτίσει με άλλα λόγια…
Η αναφορά είναι για το περίφημο πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αλικαρνασσό, εκείνο για το οποίο επί πολλά χρόνια μόνος του ένας ιδιώτης έδινε και δίνει μάχες ενάντια στην αυθαιρεσία στην οποία με προκλητικό τρόπο συνηγορούν και δημόσιοι λειτουργοί (από τον δήμο και την περιφέρεια μέχρι την αστυνομία).
Σε όλη τη φάση των διαδικασιών έχουν καταγγελθεί (με επίσημα έγγραφα) αυθαιρεσίες και δημοσίων υπαλλήλων, που παραβιάζοντας τον νόμο έχουν παρανομήσει υπέρ του ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος καταγγέλλει εδώ και χρόνια στις υπηρεσίες και τα δικαστήρια τις παρανομίες, αλλά αντί να βρει το δίκιο του βρίσκεται απέναντι ακόμα και σε απειλές για κατάσχεση της περιουσίας του από τις υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου ή αντιμετωπίζει (τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο παρελθόν) “σκοτεινές απειλές” ακόμα και από στελέχη που έχουν την ευθύνη να διαφυλάττουν το νόμο, δηλαδή αστυνομικούς…
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά (στη συνέχεια θα θυμίσουμε σε γενικές γραμμές την υπόθεση), ο δήμος Ηρακλείου με έναν περίεργο τρόπο, και κόντρα στο σκεπτικό της αρχικής του απόφασης, αποφασίζει να παρατείνει για… 12 επιπλέον χρόνια την εκμίσθωση του οικοπέδου (κι αυτή ακόμα η αρχική εκμίσθωση “μπάζει” από παντού) επειδή κρίνει ότι το συγκεκριμένο δημοτικό οικόπεδο δεν πρόκειται να το χρειαστεί για το μέλλον και για τα επόμενα 12 χρόνια!
Ναι, η δημοτική αρχή του 2018 κρίνει ότι ένας δημοτικός χώρος, πάνω στον οποίο “επενδύθηκαν” χρόνια και χρόνια αυθαιρεσιών και παρανομιών, ακόμα και απειλών ή εκβιασμών, δε θα χρειαστεί στη δημοτική αρχή του 2020, του 2022, προβλέποντας ότι το ίδιο θα συμβαίνει και με τη δημοτική αρχή του… 2030!
Ναι, δεν είναι χάριν γούστου η αναφορά… Το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου της 12ης Νοεμβρίου δέχτηκε κατά πλειοψηφία ότι “ενόψει και της ωφέλειας που παρέχει η προκειμένη μίσθωση στη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. και του γεγονότος ότι δεν διαφαίνεται άλλη άμεση αξιοποίησή του είτε από τη Δημοτική εταιρεία είτε από τον Δήμο”, την “παράταση της μισθώσεως για μια 12ετία, από 01-10-2018 μέχρι 30-09-2030”!
Την περίεργη αυτή εισήγηση, που αποδέχτηκε το Δημοτικό συμβούλιο (μειοψηφούντων των 5 δημοτικών συμβούλων των Ενεργών Πολιτών της παράταξης του Ηλία Λυγερού, που καταψήφισαν, και 6 της παράταξης Κουράκη, που ψήφισαν “λευκό”) έκανε η ΔΕΠΑΝΑΛ. Η ΔΕΠΑΝΑΛ που έτσι κι κι αλλιώς ελέγχεται και από τη Δικαιοσύνη για τις περίεργες αποφάσεις της σε σχέση με την εκμίσθωση του χώρου την εποχή που ακόμα ήταν επιχείρηση του δήμου Αλικαρνασσού και πρόεδρός της ήταν ο τότε δήμαρχος της περιοχής Βαγγέλης Σισαμάκης!
Κι όμως, 11 ακριβώς μήνες πριν το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι δεν θα έπρεπε να παρατείνει τη σύμβαση πάνω από 2 χρόνια, καθώς ουδείς γνώριζε ότι αν ο δήμος θα χρειαζόταν μελλοντικά το ακίνητο. Δηλαδή, με την τελευταία απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ακύρωσε το ίδιο το δικό του σκεπτικό!
Βεβαίως είχε μεσολαβήσει παρέμβαση της Αποκεντρωμένης που ακύρωση την παράταση των δυο χρόνων, όμως δεν επέβαλε στον δήμο την παράταση για 12 χρόνια. Η ακυρωτική όριζε ότι θα έπρεπε είτε να μην παραταθεί καθόλου η ενοικίαση είτε να παραταθεί αλλά σε ίσο χρόνο με τον αρχικό (12ετία). Κι ο δήμος Ηρακλείου ουσιαστικά έκανε “πακέτο” τις αυθαιρεσίες ή και παρανομίες που έγιναν από τη ΔΕΠΑΝΑΛ και τον τότε δήμο Αλικαρνασσού και τον δήμαρχο του Β. Σισαμάκη, και νομιμοποίησε τα πάντα, ξεχνώντας τις ανάγκες του και παρατείνοντας για 12 χρόνια το μίσθωμα!
Αλλά οι νέες εξελίξεις δε σταματούν εδώ. Ο δήμος Ηρακλείου, έχοντας να αντιμετωπίσει μια δικαστική προσφυγή του ιδιοκτήτη για το θέμα της κυκλοφοριακής σύνδεσης, δεν παρέστη καν στο δικαστήριο και τώρα αποφασίζει να μην κάνει καν προσφυγή στο δευτεροβάθμιο, σε αντίθεση με τον ίδιο τον ιδιώτη, που συνεχίζει να δίνει τις μάχες του, αλλά ακόμα και την περιφέρεια, που σωστά αποφάσισε να προσφύγει για το θέμα στο Εφετείο.
Πολλά περίεργα μάλλον συγκεντρώνονται στους πολιτικούς – και όχι μόνο- χειρισμούς του δήμου Ηρακλείου στην υπόθεση, στην οποία άρχισε να να έχει εμπλοκή μετά το 2010, όταν δηλαδή συγχωνεύτηκε σε αυτόν η Αλικαρνασσός. Όμως και πριν από αυτό ένα σημερινό δικό του στέλεχος, η αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας, Στέλλα Αρχοντάκη, είχε εμπλοκή ως συμβολαιογράφος στα συμβόλαια που έγιναν το 2007 ενώ οι διαδικασίες μίσθωσης ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζονται τουλάχιστον “περίεργες”…
Ας θυμηθούμε σε γενικές γραμμές το ιστορικό, όπως το είχαμε περιγράψει από το 2015:
“Η ιστορία μοιάζει να είναι βγαλμένη από κάποια τηλεοπτική σειρά ή κινηματογραφική ταινία. Πολίτης καταγγέλλει εδώ και χρόνια παρανομίες που γίνονται από δημοτικούς παράγοντες του Ηρακλείου και του (τέως) δήμου Αλικαρνασσού, κι αντί να βρει το δίκιο του, τελικά αντιμετωπίζει τη «φοβέρα» και τους «εκβιασμούς» που φτάνουν μέχρι του σημείου να απειλείται από το δήμο Ηρακλείου με κατάσχεση του ακινήτου του!
Η όλη ιστορία, που θα ξεδιπλωθεί στη συνέχεια του κειμένου, δείχνει ότι στην πόλη αυτή, στον ευρύτερο δήμο, στην πραγματικότητα οι «κινηματογραφικές συνθήκες» μοιάζουν περίπου ως ένα δεδομένο εδώ και χρόνια. Ο πολίτης διεκδικώντας το δίκιο του, όχι μόνο δεν μπορεί να το βρει, αλλά απειλείται ότι θα χάσει πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόταν! Αυτό όλο μοιάζει με ένα καθεστώς ανομίας που έχει ριζώσει για τα καλά πολλά χρόνια τώρα στην ευρύτερη περιοχή”.
Τώρα, ένα χρόνο μετά, ο άνθρωπος δικαιώθηκε, καθώς (άλλες) υπηρεσίες αναγνώρισαν ότι οι καταγγελίες του ήταν σωστές. Όμως εκείνες που παρανόμησαν και εκτέθηκαν (άραγε για τις παρανομίες τους, ανάμεσα στις οποίες είναι και έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, θα υπάρξουν ποινικές ή πειθαρχικές συνέπειες;) ξεκίνησαν τη διαδικασία για να χάσει ο πολίτης την ιδιοκτησία του! Και μαζί με αυτόν, δεκάδες άλλοι ιδιοκτήτες σε εκτάσεις 900 περίπου στρεμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται 13 τετράγωνα οικοδομικών κατοικιών στην Αλικαρνασσό!
Ναι, όλα αυτά που μοιάζουν να συμβαίνουν σε ένα κράτος ανομίας, εξελίσσονται στο Ηράκλειο. Όπου η ανομία διαφεντεύει, το “δίκαιο” του ισχυρού επιβάλλεται και κάποια κυκλώματα υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων έχουν αναδείξει τις δικές τους αποφάσεις σε “νόμο”…
Η υπόθεση αναφέρεται στις καταγγελίες πολίτη ότι πρατήριο υγρών καυσίμων μεγάλης αλυσίδας (στην Ικάρου, απέναντι από τη ΣΕΑΠ), πήρε άδεια λειτουργίας χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι υπηρεσίες όχι μόνο έκαναν τα στραβά μάτια αλλά παρανομούσαν εκδίδοντας ακόμα και ψευδείς βεβαιώσεις!
Ο καταγγέλλων, Στέλιος Κουρτικάκης, με το που άρχισε να κάνει καταγγελίες, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, όχι μόνο από τον επιχειρηματία, αλλά πρωτίστως από τις υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου! Οι οποίες, αντί να εφαρμόζουν ή να αναζητούν τη νομιμότητα, άρχισαν τις απειλές εναντίον του πολίτη ότι θα χάσει την ιδιοκτησία του! Φυσικά, αν κατάφερναν να ακυρώσουν την ιδιοκτησία του πολίτη, δεν θα είχαν βάση και οι καταγγελίες του, αφού δεν θα είχε έννομο συμφέρον να κάνει όλες τις διαδικασίες…
Εδώ και λίγο καιρό, ο πολίτης έχει δικαιωθεί, τουλάχιστο στο επίπεδο των αποφάσεων. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αναγνώρισε το βάσιμο των καταγγελιών του και, κατά συνέπεια, η περιφέρεια Κρήτης προχώρησε στην οριστική ανάκληση της λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου.
Οι υπηρεσίες του δήμου- που έχουν καταγγελθεί ότι έκαναν τις μεγαλύτερες παρατυπίες και παρανομίες, ως διάδοχες και του τέως δήμου Αλικαρνασσού- δεν το παράτησαν όμως. Από την πρώτη στιγμή αυτό που έψαχναν ήταν όχι οι καταγγελίες για τις παρανομίες, αλλά αν νομίμως ο καταγγέλλων έχει την ιδιοκτησία του! Και άρχισαν να τον “προειδοποιούν” με διάφορους τρόπους ότι θα χάσει τη δική του ιδιοκτησία!
Τώρα, οι “παντοδύναμες” υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου – με δικαιωμένο τον πολίτη, καθώς οι καταγγελίες του αποδείχτηκαν βάσιμες- ξεκινούν τη διαδικασία για την κατάσχεση του ακινήτου του, ισχυριζόμενες ότι δεν ήλθε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες στην κατοχή του! Σημειωτέον ότι το οικόπεδό του ήταν στα ανταλλάξιμα, η οικογένειά του μένει σ’ αυτό από το 1928, ενώ το 1961 ο πατέρας του αγόρασε το οικόπεδο από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα υπάρχει και το σχετικό παραχωρητήριο του κράτους.
Τί υποστηρίζει ο δήμος; Ότι κακώς το κράτος πούλησε την έκταση αφού δεν ήταν δική του, καθώς τη διεκδικούσε η τότε κοινότητα Αλικαρνασσού (μαζί με άλλα 900 στρέμματα στην περιοχή) και τελικά δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο, που αναγνώρισε την περιοχή ως κοινοτική κι όχι δημόσια.
Φυσικά, πέραν από την απίστευτη εκδικητική – τιμωρητική στάση των υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου σε βάρος ενός πολίτη του οποίου το δίκιο αποδείχτηκε με τις αποφάσεις τόσο της Αποκεντρωμένης όσο και της Περιφέρειας, αν ο δήμος θελήσει να εφαρμόσει αναδρομικά τη δικαστική απόφαση, τότε αμφισβητούνται οι ιδιοκτησίες αρκετών κληροτεμαχίων συνολικής έκτασης 900 περίπου στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 13 οικοδομικά τετράγωνα κατοικιών! Εκτός κι αν επιμείνει στην εκδικητική του στάση για να καλύψει παρανομίες των υπηρεσιών του”!
Σε αυτό το ιστορικό να προσθέσουμε ακόμα την ιστορία με την άρση της άδειας, που κάθε φορά παραχωρείται και πάλι, το κλείσιμο του πρατηρίου, που κάθε φορά ξανανοίγει…
Η εμπλοκή Σισαμάκη
Στην υπόθεση έχει μια περίεργη εμπλοκή ο πρώην δήμαρχος Αλικαρνασσού, Βαγγέλης Σισαμάκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τρεις τουλάχιστον εισαγγελείς, η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης αλλά και το σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Όπως έγραψε παλιότερα το Candia, οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι των αρχών και υπηρεσιών, αλλά άλλοι θεσμικοί παράγοντες έγιναν αποδέκτες ανώνυμου φακέλου που υπέγραφαν οι “Γνήσιοι και Έντιμοι Αλικαρνασσώτες”, που περιείχε μια έκθεση για συγκεκριμένες αποφάσεις ή παραλείψεις του κ. Σισαμάκη, αλλά – το σημαντικότερο- όχι μόνο περιγραφές και ισχυρισμούς, αλλά και στοιχεία- ντοκουμέντα για όσα του καταμαρτυρούν.
Το Candia είχε παρουσιάσει την επιστολή – έκθεση αλλά και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν, προσθέτοντας στοιχεία (αποδείξεις) που είχε από πριν στη διάθεσή του, στο πλαίσιο έρευνας για μια από αναφερόμενες υποθέσεις.
Η καταγγελία και τα στοιχεία που υπάρχουν στην επιστολή και άλλα που προκύπτουν από την έρευνα του Candianews
Οι “Γνήσιοι και Έντιμοι Αλικαρνασσώτες”, όπως υπογράφουν την επιστολή, κατηγορούν αρχικά τον τότε δήμαρχο της περιοχής ότι χρησιμοποίησε τη δημοτική επιχείρηση ΔΕΠΑΝΑΛ ως “όχημα” για να χειριστεί διάφορες περίεργες υποθέσεις, όπως είναι η πώληση ή εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων, για τις οποίες προκύπτουν πραγματικά πολλά ερωτηματικά. Μάλιστα, υποστηρίζουν οι επιστολογράφοι, γι αυτές ακριβώς τις περίεργες υποθέσεις είχε ο ίδιος διατηρήσει και την προεδρία της δημοτικής επιχείρησης.
Γράφαμε στις 17 Οκτωβρίου 2017 στο Candia:
Με την επιστολή, αλλά και με στοιχεία που τη συνοδεύουν, καταγγέλλονται δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις αγοραπωλησίας και εκμίσθωσης δημοτικών ακινήτων, που φαίνεται να έχουν πολλά σκοτεινά σημεία. Μάλιστα για τη μία (πρόκειται για το ακίνητο απέναντι στη ΣΕΑΠ όπου λειτουργεί το περίφημο πρατήριο καυσίμων για το οποίο υπάρχουν πολύχρονες δικαστικές διαμάχες αλλά και πολλά δημοσιεύματα) το Candia έχει και επιπλέον αποδείξεις από αυτές που είναι ήδη στα γραφεία των τριών εισαγγελέων και των άλλων παραγόντων του κράτους και της αυτοδιοίκησης.
Η πρώτη υπόθεση αφορά- σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή- σε μια δημοτική έκταση 8 στρεμμάτων, η οποία χωρίστηκε σε δύο τμήματα το ένα άρτιο (4.083,62) και, περιέργως, το δεύτερο μη άρτιο (3.916,38). Σύμφωνα με την καταγγελία, το τοπογραφικό το έκανε ο μηχανικός ιδιώτη επιχειρηματία, και όχι οι μηχανικοί του δήμου, οι οποίοι το υπέγραψαν. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αγόρασε στη συνέχεια το άρτιο οικόπεδο, χωρίς στο συμβόλαιο που υπογράφηκε από τον ίδιο και τον κ. Σισαμάκη, να γίνεται αναφορά στην έκταση, αλλά μόνο στα όριά της. Ο επιχειρηματίας πλήρωσε 1,645 εκατ. ευρώ και αργότερα το πούλησε σε ακριβώς διπλάσια τιμή (3,291 εκατ. ευρώ)!
Μάλιστα- πάντα κατά την έγγραφη καταγγελία- στο συμβόλαιο μεταπώλησης του πρώτου τμήματος αναφέρεται ότι ο επιχειρηματίας θα εισπράξει bonus 300.000 ευρώ, αν πωληθεί το υπόλοιπο τμήμα της… δημοτικής έκτασης, που πλέον δεν ήταν άρτιο οικόπεδο! Το πώς μπορεί να υπάρξει τέτοια αναφορά σε μια πράξη τρίτων για την πώληση ενός (άλλου) δημοτικού οικοπέδου, είναι μια απορία…
Η δεύτερη υπόθεση μοιάζει ακόμα πιο σοβαρή, και αναφέρεται στην έκταση στην οποία αναπτύχθηκε το πολυσυζητημένο πρατήριο υγρών καυσίμων, απέναντι από τη ΣΕΑΠ.
Ο δήμος Αλικαρνασσού βγάζει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση τρεις εκτάσεις που άλλοτε χρησιμοποιούσε το ΚΤΕΛ. Για να προχωρήσει στη διαδικασία ο δήμος παραχώρησε την κυριότητα στη δημοτική επιχείρησή του, τη ΔΕΠΑΝΑΛ. Πρόκειται για τρεις εκτάσεις συνολικού εμβαδού 14,6 περίπου στρεμμάτων. Μας απασχολεί όμως τώρα η μία, που είναι περίπου 5,3 στρέμματα. Ο διαγωνισμός γίνεται τον Νοέμβριο του 2005, με κατώτατη τιμή μισθώματος 36.000 ευρώ ετησίως, και η επιτροπή διαγωνισμού, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος ο κ. Σισαμάκης, βάζει δυο όρους που εγκρίνονται ομόφωνα από το ΔΣ της ΔΕΠΑΝΑΛ: απαγορεύεται ρητά η υπομίσθωση καθώς και η παραχώρηση της έκτασης σε τρίτο, με ή χωρίς ανταλλάγματα, ενώ η χρήση του χώρου δεν μπορεί να είναι διαφορετική με αυτή που ορίζει το σχέδιο της Αλικαρνασσού.
Η ρητή απαγόρευση υπενοικίασης αποτελεί το άρθρο 15 της διακήρυξης, που δημοσιεύτηκε στη συνέχεια σε τρεις εφημερίδες του Ηρακλείου, όπως βλέπουμε από το απόσπασμα που έχει στη διάθεσή του και παρουσιάζει το Candia.
Ο επιχειρηματίας Θανάσης Ευαγγελόπουλος (συνιδιοκτήτης του πρατηρίου υγρών καυσίμων που λειτουργεί σήμερα στον χώρο αυτό, απέναντι από τη ΣΕΑΠ), πριν τον διαγωνισμό, στέλνει στη ΔΕΠΑΝΑΛ μια ιδιόχειρη επιστολή στην οποία αναφέρει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την έκταση “ως έκθεση και φύλαξη σκαφών αναψυχής και ως εμπορία αυτοκινήτων”, δραστηριότητα προφανώς συμβατή στη συγκεκριμένη θέση.
Δείτε το ιδιόγραφο σημείωμα (χωρίς ημερομηνία) από το φάκελλο που έχουν στείλει οι “Γνήσιοι και Έντιμοι Αλικαρνασσώτες”
Πλειοδότης στον διαγωνισμό αναδεικνύεται ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας (άγνωστο αν υπήρξε άλλη προσφορά – στην επιστολή, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αναφέρεται η τυπική παρουσία του επιχειρηματία που είχε αγοράσει και πωλήσει την προηγούμενη έκταση- αλλά ο Θ. Ευαγγελόπουλος κερδίζει τον διαγωνισμό προσφέροντας τίμημα όσο ακριβώς ήταν το κατώτατο και αρχικό τίμημα, των 36.000 ευρώ, συνεπώς θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν υπήρξε τελικά ή δεν έγινε δεκτή άλλη προσφορά). Βεβαίως αν στον διαγωνισμό δεν υπήρχαν οι όροι, που αναφέρονται και στο συμφωνητικό, να μην απαγορεύεται, δηλαδή, η υπενοικίαση, ή αν δεν υπήρχαν περιορισμοί στις δραστηριότητες, τότε ποιος ξέρει αν θα υπήρχαν και άλλοι που θα ενδιαφέρονταν;
Κι ενώ η έκταση πλέον έχει δοθεί στον επιχειρηματία Θ. Ευαγγελόπουλο, με τον όρο να μην μπορεί να την ενοικιάσει σε άλλο και τη δήλωσή του ότι θα είναι χώρος φύλαξης σκαφών και εμπορίας αυτοκινήτων, ο επιχειρηματίας επανέρχεται και με αίτησή του στις 31 Ιουλίου 2007 ζητά να αλλάξουν οι όροι του συμφωνητικού, να μπορεί να το υπενοικιάσει ο ίδιος, να αναπτυχθούν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και να παραιτηθεί ο δήμος από το δικαίωμα της ιδιόχρησης για όλο το διάστημα της μίσθωσης (μέχρι δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018).
Δείτε το έγγραφο από τα στοιχεία που στάλθηκαν στους εισαγγελείς
Η ΔΕΠΑΝΑΛ, στην οποία υπενθυμίζουμε ότι πρόεδρος ήταν ο τότε δήμαρχος Αλικαρνασσού, παρά το γεγονός ότι οι όροι αυτοί, για την ρητή απαγόρευση της υπενοικίασης αλλά και τη μορφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπήρχαν στον διαγωνισμό, δέχεται τα αιτήματά του και απαντά θετικά, αλλάζοντας το μισθωτήριο, οι όροι του οποίου προέκυπταν από τον διαγωνισμό. Ουσιαστικά ακυρώνει τον διαγωνισμό!
(από την έρευνα του Candia το σχετικό έγγραφο)
Στις 11 Οκτωβρίου 2007 ο επιχειρηματίας κάνει αίτηση για αλλαγές στον χώρο, που δείχνουν ότι αλλάζει και η χρήση του, ριζικά. Αυθημερόν απαντά ο δήμαρχος θετικά!
Δείτε το έγγραφο
Το περίεργο είναι ότι ακριβώς την επομένη ο επιχειρηματίας – ενοικιαστής υπογράφει συμβόλαιο στην Αθήνα με την BP HELLAS για την υπομίσθωση της έκτασης ώστε να αναπτυχθεί το πρατήριο καυσίμων, δραστηριότητα που στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι συμβατή με τις χρήσεις που ορίζει το σχέδιο. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι ριζικές αλλαγές θα πρέπει να ήταν σε γνώση του καιρό πριν ότι το αίτημά του είχε γίνει δεκτό, κι όχι την προηγούμενη ημέρα που το κατέθεσε και του δόθηκε η αυθημερόν θετική απάντηση…
Μάλιστα εδώ προκύπτει κι ένα ακόμα θέμα: η δεύτερη εταιρεία δίνει μπόνους στον πρώτο επιχειρηματία ποσό 1.050.000 ευρώ, πέραν από το τίμημα της υπενοικίασης! Και αναφερόμαστε σε μια δημοτική έκταση. Άραγε ο δήμος Αλικαρνασσού δεν θα μπορούσε να είναι εκείνος που θα εισέπραττε το ποσό αυτό;
Δείτε το σχετικό παράρτημα της συμφωνίας, που έχει σταλεί στους εισαγγελείς, αλλά έχει στη διάθεσή του και το Candianews
Δείτε και δυο από τις επιταγές (840.000 και 10.000 ευρώ) που εισέπραξε ο επιχειρηματίας έναντι τις υπενοικίασης (από την έρευνα του Candianews τα σχετικά ντοκουμέντα)